Over de berekening

De rekentool op deze site geeft een risico-taxatie op basis van transmissie van het coronavirus (SARS-CoV-2) via aerosolen. Extra risico’s die ontstaan door alle andere transmissie-routes zijn niet inbegrepen in de berekeningen (zoals bijvoorbeeld de gevolgen als er geen 1,5 meter afstand wordt gehouden en als hygiënevoorschriften niet worden opgevolgd).

Aerogene verspreiding van virussen is al langere tijd onderwerp van onderzoek. Een bruikbare en veel toegepaste methodiek voor inschatting van besmettingsrisico’s is ontwikkeld door Wells en Riley in respectievelijk de jaren ‘50 en ‘70. Het werk van deze onderzoekers is in de loop der jaren doorontwikkeld en staat bekend als de ‘Wells-Riley aanpak’. De methode is uitgebreid beschreven in de wetenschappelijke literatuur. De huidige rekentool is gebaseerd op de beschrijving van deze aanpak zoals gegeven in Miller et al. (2020) [1]. Verder is gebruik gemaakt van het werk van onder andere Buonanno et al. (2020) [2]. De input en implementatie van de rekenmethodiek is afgestemd op een vergelijkbare tool die in Europees verband wordt ontwikkeld (COVID-19 REHVA Team). Details van de invoer van de rekenmethodiek worden beschreven in een nog te verschijnen publicatie.

COVID-19 verspreidt zich anders dan bijvoorbeeld TBC of mazelen. De rekenmethodiek houdt hier rekening mee.

[1] Miller, Sh. et al. Transmission of SARS-CoV-2 by inhalation of respiratory aerosol in the Skagit Valley Chorale superspreading event. (Not Peer Rev. Yet) Indoor Air 2020

[2] G. Buonanno, L. Stabile, L. Morawska, Estimation of airborne viral emission: quanta emission rate of SARS-CoV-2 for infection risk assessment, Environment International (2020), doi: https://doi.org/10.1016/j.envint.2020.105794.